Főoldal

Gyakran ismételt kérdések

[ Kérdés feltétele ]

Gyakran ismételt kérdések - Magyarok húsa: Fő-oldal


Kérdés
·  Milyen húsa van a mangalicának?
·  Igaz, hogy a mangalica zsír csökkenti a koleszterint?
·  Milyen egyéb jótékony hatása van még a mangalicazsírnak?
·  A fogyasztáson kívül mire használható még a mangalicazsírt?
·  Mire érdemes figyelni, ha mangalicát készítünk?
·  Igaz, hogy a mangalica nem hízlal?
·  Milyen húsa van a szürke marhának?
·  A szürke marha teje iható?
·  Milyen szürke marha fajták léteznek?
·  Igaz, hogy korábban Magyarország nagy szürke marha „exportőr” volt?

Válasz
Milyen húsa van a mangalicának?

A mangalicának igen kellemes, élvezhetően zamatos, szaftos húsa van.




Igaz, hogy a mangalica zsír csökkenti a koleszterint?

A mangalica zsír többszörösen telítetlen (Omega 3, Omega 6) zsírsavakat tartalmaz, amely ebben a formában, csak a mangalica zsírban, a mélytengeri halolajban, illetve a mustármagolajban található meg. Ezek a telítetlen zsírsavak, nemcsak hogy nem növelik a koleszterin szintet, hanem csökkentik azt.




Milyen egyéb jótékony hatása van még a mangalicazsírnak?

A mangalicazsír nagyon jó hatással van továbbá az érelmeszesedésekre, csökkenti a szívinfarktus esélyét, csökkenti a cukorszintet és csökkenti a szervezet savasodását is. Mindezek a jótékony hatások persze nem érvényesülnek, ha a mangalicát nem a hagyományos módon tartják, tápokkal, állati fehérjével, tömegnövelővel etetik és a gyors hízás érdekében szűk ólakba, zárják. Elég, ha megnézzük őseinket, hiszen ők a mindennapi életükben használták a mangalicazsírt, azzal sütöttek, főztek, mégis sokkal egészségesebbek voltak, mint a mai emberek, akik olajat használnak.




A fogyasztáson kívül mire használható még a mangalicazsírt?

A népi gyógyászatban többféle képen is használják a mangalicazsírt,illetve előszeretettel alkalmazzák kozmetikumok készítéséhez is.




Mire érdemes figyelni, ha mangalicát készítünk?

Elkészítési ideje sokkal rövidebb, mint a közönséges sertéshúsnak, ízesítéséhez pedig kisebb mennyiségű fűszerre van szükség, hogy tökéletes ízhatást érezzünk.




Igaz, hogy a mangalica nem hízlal?

A mangalica ellentétben azzal, hogy zsíros, mégsem hizlal, a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően .




Milyen húsa van a szürke marhának?

A szürke marha húsminősége lényegesen jobb más marhafajtánál! Húsa jellegzetes. Parázshúsa van, és igen kellemes íze, mely nagyon jól harmonizál a mangalicáéval. Húsának vastartalma pedig másfélszer akkora, mint a többi marhafajtáknak.




A szürke marha teje iható?

A szürke marha tejhozama kicsi, de nagyon jó minőségű tejet ad, mely magas vitamin és nyomelem tartalommal bír.




Milyen szürke marha fajták léteznek?

A magyar szürke marha két fajtája található meg Magyarországon, a zöld és a fehérszarvú, ezen belül pedig három további csoportra osztották őket:
- igavonó
- hús marha
- fejős marha




Igaz, hogy korábban Magyarország nagy szürke marha „exportőr” volt?

Kevesen tudják, hogy még az 1800-1900-as századfordulón Magyarország évente több mint 100. 000 szürke marhát értékesített Ausztria részére, és nagy úri kiváltság volt olyan étterembe asztalt kapni, ahol szürke marhát szolgáltak fel.






 

Copyright © Magyarok Húsa Kft.   |   Minden jog fenntartva.